Homepage > Moezelstadjes > Zell

Zell

Wijncentrum aan de Moezel

Zeller-schwarze-katzHet Moezelstadje Zell is idyllisch gelegen aan één van de mooiste en grootste meanders van de Moezel, de Zeller Hamm. Ingeklemd tussen de Moezel en steile wijngaarden is het stadje idyllisch gelegen. De zichtbare historie van het stadje gaat terug tot ongeveer 1142 na Chr, in deze tijd word een Augustijner klooster op de Marienburg gebouwd. In nog vroegere tijden was er een Romeins fort gesitueerd en was Zell een Romeinse nederzetting. In de middeleeuwen was Zell geheel ommuurt en vormde het een belangrijke schakel in de verdediging van de regio. Net als vele andere steden in die tijd was er echter één gezamenlijke vrijand:vuur. In 1848 en 1857 werd een groot gedeelte van de stad door brand verwoest. Toch zijn er nog veel fraaie vakwerkhuizen en andere oude gebouwen in goede staat gebleven. In de periode 1535 – 1543 vond de bouw plaats van het renaissance slot Zell wat tegenwoordig een luxe hotel is en één van de mooiste gebouwen van de stad.

Zell aan de Moezel

Wijnliefhebbers denken bij Zell direct aan de wijngaard "Schwarze Katz", waarvoor in het centrum van het stadje een heus monument is opgericht. De zwarte kat staat op het marktplein dat het middelpunt is van het wijnstadje. Aan het plein staan prchtige middeleeuwse hofhuizen en een Romaanse toren uit de 11e eeuw. Volgens velen de mooiste toren in zijn soort aan de gehele Moezel. Aan Cultuur is het nodige te ontdekkenin Zell. Zo zijn er overgebleven delen van de oude stadsmuur met de "ronde toren" en "vierkante toren" te bekijken. Informatie over de joodse gemeenschap is te vinden in de voormalige synagoge gelegen vlakbij het slot. Smalle straatjes, historische vakwerkhuizen met steile gevels en interessante kerken getuigen van de geschiedenis van de Moezelregio. De verschillende musea (zoals een wijnmuseum) in de buurt en in de stad bieden ook inzicht in het verleden van Zell. Gelukkig heeft Zell altijd haar landelijke charme behouden en behoort tot de grootste wijnbouw bedrijvende gemeenten van Duitsland. Dankzij de beschutte ligging van de wijngaarden wordt de wijnbouw hier met groot succes uitgeoefend. De vele wijnhoven en proeflokalen bieden voor wijnliefhebbers dan ook voldoende keus. Hier bepaalt de wijn bijna alles. De beroemde wijn "Zeller Schwarze Katz", de talrijke wijnfeesten, die het hele jaar door in Zell gevierd worden zijn hier het voorbeeld van. De rol van wijncentrum en landschappelijke charme maken van Zell een aantrekkingspunt voor toeristen uit de hele wereld. De stad is dan ook goed voorzien van hotels en pensions. Ook zijn er veel particulieren die Zimmerfrei of een vakantiewoning aanbieden. Naast de bekende wijnen trekt Zell veel mensen die van wandelen en fietsen houden. Vele kilometers wandel en fietswegen nodigen uit om de omgeving te verkennen.

Slot Zell

Aan de rand van Zell is het voormalig residenteel slot van de keurvorst Johan von Hagen te vinden. Deze liet het in 1542 in vroeg-renaissancestijl bouwen als dank voor de trouw van de burgers van Zell. Het bouwwerk is zowel aan de buiten als aan de binnenzijde goed bewaard gebleven. Tegenwoordig is er een mooi hotel en restaurant in gevestigd. Andere overblijfselen uit de middeleeuwen zijn de twee toren, de vierhoekige Balduintoren en de ronde kruittoren met Romaans helmdak die het herkenningsteken van Zell is.

Bezienswaardig in Zell

 • Slot van de keurvorst

  Slot van de keurvorst ZellHet slot met de twee torens geldt als één van de mooiste niet-kerkelijke barokgebouwen van de Moezelstreek . Vanaf de 14e eeuw werd er in opdracht van verschillende keurvorsten aan gebouwd. Doordat Zell steeds groter werd, ligt het slot nu aan de rand van het centrum. Prachtig beeldhouwwerk en fraai smeedijzeren traliewerk behoren tot de bijzonderheden.

 • Wijnfeest 'Zeller Schwarze Katz'

  Blik op Zell Het wijnfeest van de “Zeller Schwarze Katz“ wordt gehouden in het laatste weekeinde in juni. Drie dagen draait alles om de legendarische „Zeller Schwarze Katz“. Beleef regionale specialiteiten, fijne wijnen en een betoverend landschap in de wijnstad van de „Zeller Schwarze Katz“.
  Dit feest luidt tevens het wijnfeestseizoen aan de Moezel in. Dagelijkse concerten met bekende bands en vuurwerk.

 • Marienburg - Kaimt

  Marienburg ZellVanuit Zell is het mogelijk een uitstapje te maken naar de tegen over Kaimt gelegen Marienburg. Kaimt ligt tegenover Zell en heeft mooie oude gevelhuizen. Twee bruggen verbinden de plaatsjes met elkaar.

 • Ook de moeite waard:

  Resten van de oude stadsmuur met vierhoekige Balduinsturm zijn te vinden aan de oude Poststrasse en de kruittoren (Runde Turm, symbool van Zell) treft u aan in de wijngaarden. De parochiekerk naast het slot van Zell is ook een bezoek meer dan waard. Wilt u genieten van een mooi uitzicht, dit heeft u vanaf de oever Zell-Kaimt. Daar staat ook het vakwerkhuis Hofhaus der Boos von Waldeck (16e eeuws)Alf - Alken - Bad Bertrich - Beilstein - Bernkastel Kues - Brauneberg - Bremm - Briedel - Briedern - Brodenbach - Bruttig Fankel - Bullay - Burgen - Cochem - Detzem - Dieblich - Ediger Eller- Ehrang - Enkirch - Erden - Ernst - Graach - Hatzenport - Homburg - Kaimt - Kesten - Klotten - Klüsserath - Kobern Gondorf - Güls- Koblenz - Konz - Kröv - Leiwen - Lieser - Longuich - Losnich - Mehring - Mettlach - Merzig - Minheim - Moselkern - Mülheim - Neef - Neumagen Dhron - Niederfell - Niederemmel - Ottweiler - Piesport - Poelich - Pommern - Pünderich - Reil - Riol - Saarburg - Sankt Aldegund - St.Wendel Schweich - Tholey - Traben-Trarbach - Treis Karden - Trier - Trittenheim - Ürzig - Valwig - Veldenz - Wehlen - Winningen - Wintrich - Zell - Zeltingen - Weekendje Moezel - Hotel Bad Bertich - Hotel Bernkastel Kues - Hotel Cochem - Hotel Koblenz - Hotel Traben Trarbach - Hotel Trier - Hotel Zell - Moezel Busreizen - Rijn Moezel Cruise - Moezel Fietsvakantie - Vakantiewoning kopen of verkopen? - Romische Weinstrasse - Idar Oberstein