Homepage > Moezelstadjes > Bernkastel Kues

Bernkastel Kues

Wijncentrum aan de midden Moezel

Wapen Bernkastel KuesBernkastel-Kues behoort tot de meest geliefde plaatsen langs de Moezel en mag zich het centrum van de "Mittelmosel noemen. Het is schilderachtig gelegen en omgeven door de edelste wijnbergen in het stroomgebied van de Midden-Moezel. Elk jaar weer komen mensen uit landen uit de hele wereld om het Moezelstadje te ontdekken. Naast natuurlijk de wijnen biedt Bernkastel-Kues, ontspanning en veler verscheidenheid. Het stadje is een toeristische trekpleister in het Moezeldal en bestaat uit twee delen: Bernkastel op de rechteroever en Kues op de linkeroever. Beide delen zijn verbonden met een brug over de Moezel. Boven Bernkastel verheft zich de ruïne van burg Landshut. Het historische centrum van Bernkastel telt vele oude vakwerkhuizen en nodigt uit om ontdekt te worden. De wellicht oudste middeleeuwse vakwerk-verzameling van de Moezelregio is hier te bewonderen.

Bernkastel-Kues Marktplein

Niet burg Landshut is het hoogtepunt van dit stadje, maar het historische marktplein van Bernkastel met zijn wonderschone vakwerkhuizen, het 17de eeuwse stadhuis en de St.-Michaelsbrunnen. Laat u verbazen door het fragiele punthuisje (Spitzhäuschen), zoals dat sinds 1416 op een te kleine sokkel lijkt te balanceren. Bekijk het prachtige renaissance stadhuis van anno 1608, en bewonder de prachtige betoverende Michaelsfontein van de Sint-Michael parochiekerk. Verderop is de "Graacher Poort" daar bevindt zich vandaag het Heemkundig Museum. Deze stadspoort is de enig over gebleven poort van de oude stadsmuur. Aan de oever van de Moezel staat de St.Michaelskirche, gotische bouwstijl eind 14e eeuw. Mooi interieur met veel beelden en altaren en een prachtig barok orgel. Naast de kerk staat de vrijstaande toren met zijn erkertorentjes. De toren is ouder dan de kerk. Vele hotels en pensions bieden in alle prijsklassen hun kamers aan. Dit geldt ook voor diversiteit aan restaurants en wijnlokalen. De bezetting van de gastenaccommodaties is altijd hoog in het populaire wijnstadje. Het is raadzaam van te voren te reserveren als u een bepaalt soort onderkomen wenst.

Bernkastel-Kues

Aan de andere kant van de Moezel ligt Kues. De beroemdste (oud) inwoner van de stad, Nicolaus Cusanus (filosoof), was afkomstig uit Kues en leefde van 1401 tot 1464. Hij wordt wel de enige geniale denker van de 15e eeuw genoemd en daarmee de belangrijkste Duitse geleerde van zijn tijd. Kues heeft veel te danken aan zijn beroemste inwoner. In de kapel van het St. Nikolaus-Hospital wat door hem geschonken was is een grafzerk met een levensgroot beeld van hem. Het complex wordt ook wel Cusanus Stift genoemd. De laat-gotische kapel met rijkversierde kruisgang en altaar voorzien van fraai drieluik is te bezichtigen. Ook de conventzaal is overweldigend versierd. De bibliotheek herbergt niet een alleen een rijke collectie met middeleeuwse boeken en schriften maar ook atronomische toestellen en de oudste Duitse hemelglobe. Het geboortehuis van de geleerde, het Cusanushaus aan de Moselufer 49-50 is een kijkje waard.

De rijkdom die in Kues in het verleden werd verkregen was afkomstig uit de wijnbouw en handel. De vele wijnbergen in de omgeving (Kardinalsberg) leverden toen en nu nog steeds druiven van uitstekende kwaliteit. Naast het Hospital is het Weinmuseum te vinden. Karren met wijnvaten staan buiten en binnen is van alles te zien wat met de druiventeelt en de produktie en consumptie van wijn te maken heeft. Natuurlijk is er de gelegenheid om wijn te proeven en te kopen. Even ten zuiden van het stadje vormt Burg landshut een geliefd wandeldoel. De gehele omgeving leent zich prima om actief bezig te zijn.

Tip! Kerstmarkt Bernkastel Kues

Bezienswaardig in Bernkastel Kues

 • De Alt Stadt - oude stadswijk

  Alt Stadt Bernkastel KuesIn de oude stadswijk van Bernkastel is nog veel, zelfs heel veel uit vervlogen eeuwen bewaard gebleven. Vooral de "salon" van de stad, het marktplein , weerspiegelt op indrukwekkende wijze zijn 400-jarige geschiedenis. Het statige renaissanceraadhuis, het curieuze "Spitzhäuschen", prachtig vakwerk rondom en in het midden de schitterende Michaelsfontein: de tijd lijkt hier stil te staan. Dan zijn er nog de stille hoekjes en de romantische steegjes, torens en innen ... een rondleiding met gids door de oude stadswijk is als een reis in een romantisch verleden.

 • St. Nikolaus Hospital

  St.Nikolaus Hospital Bernkastel KuesEen cultuurgoed van superlatieven met eigen wijngoed: het St. Nikolaus-hospitaal. Voor de UNESCO redenen genoeg om het geheel tot wereldcultuurerfgoed te verklaren. Het hospitium werd in 1451 opgericht door de beroemde zoon van de stad, Nikolaus Cusanus, die als eerste onderwees in de oneindigheid van de wereld en als grootste filosoof van zijn eeuw een nieuwe epoche van de geestesgeschiedenis inleidde. De historische gewelvenkelders van het “Sankt-Nikolaus-Hospital” staan sinds jaar en dag in het teken van de wijn. Nu herbergen zij een unieke wijnwinkel, de vinotheek.

 • Ook de moeite waard:

  U kunt van een prachtig uitzicht genieten door via de Kapuzinergässchen omhoog te lopen naar het vormalige klooster. Van af daar is het genieten van een mooi uitzicht op de dicht opeen gepakte leisteendaken van Bernkastel en de steile met wijngaarden bedekte hellingen.

  De meer dan 600 jaar oude Michaeliskirche is voorzien van fraaie kunstwerken. De vrijstaande toren is een onderdeel van de oude oorspronkelijke vestingwerken van de stad.

  Midden op de Moezelbrug die de beide gemeentes met elkaar verbindt is een indrukwekkende zonnewijzer te zien. Op de zonnewijzer is het portret van Nicolaus Cusanus geplaatst.Alf - Alken - Bad Bertrich - Beilstein - Bernkastel Kues - Brauneberg - Bremm - Briedel - Briedern - Brodenbach - Bruttig Fankel - Bullay - Burgen - Cochem - Detzem - Dieblich - Ediger Eller- Ehrang - Enkirch - Erden - Ernst - Graach - Hatzenport - Homburg - Kaimt - Kesten - Klotten - Klüsserath - Kobern Gondorf - Güls- Koblenz - Konz - Kröv - Leiwen - Lieser - Longuich - Losnich - Mehring - Mettlach - Merzig - Minheim - Moselkern - Mülheim - Neef - Neumagen Dhron - Niederfell - Niederemmel - Ottweiler - Piesport - Poelich - Pommern - Pünderich - Reil - Riol - Saarburg - Sankt Aldegund - St.Wendel Schweich - Tholey - Traben-Trarbach - Treis Karden - Trier - Trittenheim - Ürzig - Valwig - Veldenz - Wehlen - Winningen - Wintrich - Zell - Zeltingen - Weekendje Moezel - Hotel Bad Bertich - Hotel Bernkastel Kues - Hotel Cochem - Hotel Koblenz - Hotel Traben Trarbach - Hotel Trier - Hotel Zell - Moezel Busreizen - Rijn Moezel Cruise - Moezel Fietsvakantie - Vakantiewoning kopen of verkopen? - Romische Weinstrasse - Idar Oberstein