Homepage > Romische Weinstrasse

Romische Weinstrasse

Ontdek het wijnpad van de oude Romeinen

De Romische Weinstrasse, of Romeinse Wijnroute is een wijnbouwgebied in de Moezelstreek in de deelstaat Rijnland-Palts. Deze route volgt een deel van de oorspronkelijke oude Romeinse bevoorradingswegen die parallel liepen aan de rivier. De Romische Weinstrasse begint een paar kilometer stroomafwaarts van de oude stad Trier. Trier werd meer dan 2000 jaar geleden opgericht door de toenmalige Romeinse keizer Augustus. Het is hiermee de oudste stad van Duitsland en vandaag de dag een open lucht museum als het gaat om bouwwerken uit de oude Romeinse tijd.

Romeinse villa

Het Moezeldal even buiten Trier wordt gekenmerkt door steile wijngaarden met aangelegde terrassen en de leistenen bodems. In combinatie met veel zonuren de perfecte omstandigheden om druiven te verbouwen en later om wijn te produceren. Dit wisten de Romeinen 2000 jaar geleden ook al en deze brachten de wijnbouw naar deze streek. Het Moezel wijnbouwgebied wordt dan ook beschouwd als de oudste Duitse wijnstreek. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat de Romeinen in de 1e eeuw na Chr. hier druivenranken hebben geteeld. Na het einde van de Romeinse tijd, namen de kloosters een centrale rol in de plaatselijke wijnbouw. Omdat de Moezel niet altijd voorzien was van voldoende water, de rivier was immers volledig natuurlijk en niet gekanaliseerd zoals nu kon er niet gevaren worden. Dit had tot gevolg dat het transport van de wijnen niet per schip mogelijk was. Men liet daarom op het land routes evenwijdig aan de rivier vastleggen waarlangs de wijntransporten hun weg konden vinden dieper het Romeinse Rijk in. Zo kon men wel over de wijn beschikken. Deze wijnwegen liepen via de Eifel en de Hunsrück door tot aan steden als Keulen en Mainz. Dit geeft aan dat het beschikken over en het drinken van wijn in die tijd erg belangrijk was. Wijn en Wijnbouw bepalen dus al 2000 jaar het leven van de mensen hier in deze regio. Niet voor niets heeft het gebied tussen Schweich en Trittenheim daarom zijn opvallende naam Roemische Weinstrasse gekregen. 19 pittoreske wijndorpen langs de Moezel tussen Schweich en Trittenheim bieden tal van bezienswaardigheden en geven een goede indruk over het leven van bijna 2000 jaar geleden.

Zoals gezegd zijn er in dit gebied bij opgravingen veel overblijfselen gevonden uit de Romeinse tijd. Hieronder staan een aantal interessante bezienswaardigheden die te bezichtigen zijn aan de Romische Weinstrasse.

• Villa Urbana in Longuich

• Villa Rustica in Mehring

• Romeins aquaduct in Pölich

• Römerkeller kenmerk: In 1987, tijdens de bouw van drie op een rij schaal kelders (ongeveer 23 x 4,4 m) uit het midden van de 2e eeuw na Christus op de voorgrond ... De oostelijke kelder met drie halfronde nissen op het zuiden en een andere op de oostelijke muur is gerestaureerd en kan worden gezien van de buitenkant.

• Romeinse aquaduct in Mehring, tunnel waterleiding

• Romeinse mijlpaal in Detzem , replica van 1976

• Burgkopf in bont met de resten van een Romeinse periode tempel

• Besucherbergwerk Barbara Hoop in bont

• Museum molen Molitor molen in Schweich

Het gebied van de Romische Weinstrasse leent zich uitstekend voor een kort of langer verblijf. Naast de historische bezienswaardigheden kent de regio tal van andere zaken om te bekijken of te doen. Naast de vele wijngerelateerde uitjes zijn er vele kilometers fiets- en wandelpaden voor de actieve vakantievierders. Deze paden zijn over het algemeen goed begaanbaar en vlak aangelegd. De stad Trier ligt zelfs op fietsafstand. Deze stad moet u zeer zeker bezoeken als u de Romische Weinstrasse aandoet.
Meer informatie: www.roemische-weinstrasse.de

AdvertentiesAlf - Bad Bertrich - Beilstein - Bernkastel Kues - Bremm - Briedel - Brodenbach - Bruttig Fankel - Cochem - Ediger Eller - Enkirch - Güls - Kobern Gondorf - Koblenz - Kröv - Leiwen - Lieser - Merzig - Moselkern - Neef -Neumagen Dhron - Piesport - Pünderich - Reil - Saarburg - Schweich - Traben-Trarbach - Treis Karden - Trier - Trittenheim - Ürzig - Valwig - Winningen - Zell - Weekendje Moezel - Romische Weinstrasse - Idar Oberstein