Homepage > Moezelstadjes > Cochem

Cochem

Parel aan de Moezel

Wapen CochemCochem is een uitgesproken toeristenstadje. Naast natuurlijk de bekende wijn domineert de wereldberoemde Reichsburg die hoog boven de stad reeds van ver te zien is. De geschiedenis van Cochem stamt, net als vele andere Moezelstadjes uit de tijd van de Kelten en de Romeinen. Voor het eerst wordt het bestaan van het stadje in 886 genoemd in een document van het abdij van Prm, nabij Bitburg. Cochem kreeg in 1332 stadsrechten. De beroemde burcht werd rond 1020 gebouwd. De burcht kwam in 1294 onder het gezag van de bisschop van Trier en deze liet het tot een sterke vesting uitbouwen. In deze tijd kreeg de stad eveneens muren en poorten. Om tol te kunnen heffen kon de Moezel met een ketting worden afgesloten. Wie erlangs wilde varen moest dus eerst betalen. In 1689 werd de burcht net als bijna geheel Cochem verwoest door Franse legertroepen. Een steile weg brengt u naar de Reichsburg. Boven is er het museum en kunt u genieten van een adembenemend uitzicht over de Moezel.

Blik op Cochem

Naast de beroemde burcht is het oude gezellige marktplein Moezelromantiek ten top. Het belangrijkste middelpunt van Cochem met de mooie fontein (1767) omgeven door fraaie vakwerkhuizen en waaraan het raadhuis grenst. Het raadhuis deed na de bouw eerst dienst als ambtsgebouw voor de keurvorst van Trier. Het huidige barokke uiterlijk kreeg het in 1749. De alte Thorschanke, oude poortherberg uit 1625 geldt als het belangrijkste vakwerkhuis in het stadje. Het werd in 1689 niet verwoest tijdens de plundertochten van de Fransen. Uit de tijd van de middeleeuwse stadsvesting zijn een aantal mooie en belangrijke gebouwen bewaard gebleven. Van de verdedegingswerken zijn de Enderpoort (1350), de Balduinspoort de Muizenpoort behouden voor het nageslacht. Andere doorgangen zijn de Bachgassenpforte en de Kirchgassenpforte.

Marktplein

Op de Kapuzinerberg staan nog oude kloostergebouwen. Tegenwoordig doen ze dienst als cultureelcentrum. Ook een bezoekje waard is de parochiekerk die na de oorlog in 1951 in ere werd hersteld. Naast de Reichsburg heeft Cochem heeft nog een burcht, namelijk die van de oude familie Winneburg, gelegen drie kilometer dieper in het kloofdal van de Endertbach. Deze burcht werd omstreeks 1200 gebouwd en is evenals de Reichsburg in 1689 verwoest door de Fransen en later weer opgebouwd. Onderweg naar de burcht komt u door het Stadtwald, een groot bos met veel banken. Dan is er ook nog een stoeltjeslift, die van de Endertstrasse naar Pinnerkreuz voert. Noordelijk van Cochem ligt het Klottener Wildpark, dat weliswaar dichter bij Cochem ligt dan bij Klotten, maar bij Klotten wordt beschreven. De zogenaamde Cochemer Krampen ten zuiden van de stad is een regio met veel wijndorpjes. De 4216 meter lange KaiserWilhelm Spoortunnel is de langste tunnel van Duitsland. De spoorlijn snijdt door het gebruik van de tunnel enkele bochten van de Moezel af.

Cochem vakwerkhuizen

Al met al is Cochem een gezellig en karakteristiek Moezelstadje met alle kenmerken die daar zoal bij horen, waaronder: Wijn,steile wijnhellingen, beboste heuvels, middeleeuwse burchten en in het stadje zelf een marktplein en pittoreske straatjes en steegjes uit vervlogen tijden, met bezienswaardigheden als; vakwerkhuizen, stadspoorten en delen van de middeleeuwse muur. Bij de brug ligt langs de Moezel een brede promenade met plantsoenen, winkels, restaurants en hotels. Vlakbij het stadje ligt het Roompot Ferienresort Cochem, een luxe vakantiepark dat jaarlijks veel bezoekers trekt.

Met de stoeltjeslift is het mogelijk om naar n van de mooiste uitkijkpunten over Cochem te gaan, het Pinner Kreuz. Het bergstation bevindt zich ruim 250m boven zeeniveau en is ook per voet goed bereikbaar. Per lift is natuurlijk comfortabeler en u geniet ondertussen van het mooie uitzicht.


Tip! Kerstmarkt Cochem

Cochem evenementenagenda

Bezienswaardig in Cochem

 • Historisch marktplein

  Marktplein CochemHet schilderachtige marktplein met het indrukwekkende raadhuis herinnert aan de tijd toen keizer Maximiliaan met plezier in Cochem verbleef. De smalle steegjes en hoge gevels, de prachtige plekjes en fraaie promenades bieden steeds weer romantische inzichten en interessante uitzichten. Achter elke hoek, elke bocht...

 • Reichsburg Cochem

  Reichsburg CochemRond het jaar 1000 werd het herkenningsteken van de stad Cochem, de Reichsburg, gebouwd door de paltsgraaf. In haar veelbewogen geschiedenis is ze ernstig beschadigd en in verval geraakt totdat een Berlijnse ijzerfabrikant in het midden van de 19de eeuw de overblijfselen kocht en de burcht volledig restaureerde. Vandaag wordt ze beschouwd als een fraai voorbeeld van de burchtcultuur aan de Moezel. Een niet alledaags spektakel is de "Gasterey", een ridderlijke avondmaaltijd waarbij de gasten kennismaken met het adellijke leven en de gerechten uit de Middeleeuwen.

 • Oude mosterdmolen

  Mosterdmolen CochemIn n van de oudste mosterdmolens in Europa (1810) maakt de mosterdmolenaar volgens voortreffelijke en historische recepten en methodes uitstekende mosterd-soorten. Stadionstr. 1 Cochem.

 • Peterskapelle

  Peterskapelle CochemDe Peterskapelle ten westen van de Reichsburg herinnert aan de periode (1423-1425) waarin de pest hevig in dit gebied woedde.