Homepage > Moezelstadjes > Traben Trarbach

Traben Trarbach

Jugendstil aan de Moezel

Wapen Traben TrarbachTraben-Trarbach ligt aan een smalle bocht in de Moezel omringd door bossen en uitgestrekte wijngaarden. De rivier snijdt het stadje in twee gedeeltes. Vroeger waren het twee aparte plaatsjes, maar vanaf 1904 is het één stad. Vondsten uit de Keltische en Romeinse tijd laten sporen van een oude nederzetting zien. Reeds in 830 n.Chr. werd er geschreven over Traben, over Trarbach daarentegen pas in 1142. In deze vroegere tijden waren de steden voornamelijk gericht op landbouw en wat veeteelt. Boven de stad zijn de resten van burcht Grevenburg te zien. Deze werd rond 1350 gebouwd door graaf Johann III. Tijdens oorlogen in de 17e en 18e eeuw werd ze door de Fransen veroverd en geheel verwoest. Bij de ruïne van de burcht is tegenwoordig een mooie tuin gevestigd. De plek waar de Grevenburg ooit stond biedt een prachtig uitzicht over de Moezel. De bocht in de Moezel waar Traben-Trarbach aan is gelegen heeft steile hellingen en heeft daardoor een belangrijke strategische positie. Franse oorlogsstrategen hebben dit ook erkend tijdens de oorlogen door hen gevoerd in de 2e helft van de 18e eeuw. Getuige hiervan is de ruïne van fort Mont Royal, een gigantisch vestingsbouwwerk.

Traben Trarbach

Kenmerk van Traben-Trarbach is de Brückenstranke, een in 1899 gereedgekomen poortgebouw bij de brug over de Moezel. Deze brug is een nieuwer exemplaar voor de historische brug die helaas in 1944 werd verwoest tijdens de laatste wereldoorlog. De stad heeft van oudsher altijd een stedelijke structuur gehad. Dit kwam vooral tot uitdrukking in de verscheidenheid aan bedrijven die er gevestigd waren en in de dominante positie van de kooplieden. In de loop van de 19e eeuw werd vooral Traben economisch steeds belangrijker. Het gebied, dat voornamelijk uit landbouwgrond bestond en vooral gericht was op wijnbouw, begon voor de wijnhandelaren uit Trarbach interessant te worden. Helemaal na de stadsbrand in Trarbach van 1857 trokken veel wijnhandelaren naar Traben. Daar werd een wijngroothandel opgericht, die ervoor zorgde dat Traben een aanzienlijke economische voorsprong verwierf ten opzichte van Trarbach. Na moeizame onderhandelingen werd uiteindelijk toch besloten om beide plaatsen samen te voegen tot één stad. Dit werd op 26 maart 1904 officieel bekrachtigd.

Traben Trarbach

Door de stadsbranden in 1857 en 1879 werden de oude stadskernen van Traben en Trarbach bijna volledig verwoest. Aan het einde van de 19e eeuw werd er druk begonnen met de wederopbouw en volgde een lange periode van welvaart die werd gebracht door de florerende wijnhandel. Desondanks de verwoestende branden uit het verleden is de stad architectonisch zeer aantrekkelijk om te bezichtigen. Veel middeleeuwse gebouwen zijn dan wel door oorlog of brand, verloren gegaan. Dit is gecompenseerd door de bouw van prachtige Art-Nouveau/Jugenstil villa’s en vakwerkarchitectuur, waardoor Traben-Trarbach nu zijn royale en rijke karakter heeft gekregen. De verkregen welstand door de wijnhandel maakte het mogelijk dat Traben als eerste Duitse plaats elektrische straatverlichting kon invoeren. Bezienswaardig is het huis van de commandant dat in 1760 als representatief laat barok woon- en handelshuis werd gebouwd. De bekende Duitse schrijver en filosoof Goethe bracht er in 1792 een nacht in door. Tegenwoordig is hier het Mittelmoselmuseum gevestigd. Geschiedkundige en kunsthistorische verzamelingen geven een goed beeld van de stad en de omgeving ten tijde van de 17e en 18e eeuw. Ook de kerken Nikolauskirche (14e eeuws) in Trarbach en St.Peterkirche (10e eeuw) in Traben zijn het bekijken waard. Naast de Nikolauskirche staat de voormalige latijnse school, een gebouw uit de middeleeuwen. In de Bruckenstrasse in Trarbach zijn nog enkel fraaie woningen bewaard gebleven zoals: het Amtmannshaus en het Haus Kayser in rococostijl met mooie trap.

Voor de bezoeker die tot rust wil komen zijn er volop mogelijkheden. Het stadje heeft namelijk verschillende geneeskrachtige bronnen. In 1799 werd per ongeluk in een kopermijn in het Kautenbachtal een dusdanig sterke warmwaterbron gevonden dat verdere mijnbouw uitgesloten was. Dit leidde tot de ontwikkeling van het stadje tot bekend kuuroord. Opgravingen hebben later aangetoond dat de Romeinen ook van het bestaan van de bron wisten en hier gebruik van maakten. Tevens is Traben-Trarbach door de Duitse overheid officieel erkent als 'luchtkuuroord'. Dit is het beste van het beste op het gebied van kuren.

Tip! Kerstmarkt Traben TrarbachBezienswaardig in Traben Trarbach

 • Met de nachtwacht door de stad

  Nachtwandeling Traben TrarbachMet de nachtwacht door Traben Trarbach is een zeer speciale stadsrondleiding in het donker. Van april tot oktober is het mogelijk eens per maand aan een interessante nachtrondleiding vol belevenissen door het romantische centrum van Traben-Trarbach deel te nemen. Uitgerust met lantaarn, mantel en hellebaard begeleidt de nachtwacht u dan via kronkelende en duistere steegjes door het Moezelstadje met zijn rijke geschiedenis. Er zijn talloze aantrekkelijke plekjes en opmerkelijke feiten te ontdekken!

 • Mittelmoselmuseum

  Mittelmoselmuseum Traben Trarbach Het Midden-Moezel-museum in het hart van het stadje is een waar kleinood onder de musea in de Moezelregio. Ondergebracht in de statige barokvilla van de vroegere Trarbacher koopmansfamilie Böcking biedt het museum veel ruimte voor waardevol meubilair en kunst-voorwerpen uit drie eeuwen en presenteert op een unieke wijze de welgestelde, burgerlijke wooncultuur van de 18e en 19e eeuw.

 • Vesting Mont Royal

  Vesting Mont Royal Traben TrarbachDe Franse Zonnekoning Lodewijk XIV liet vanaf 1687 een gigantische vesting bouwen. Deze bood plaats aan 12.000 man en 3.000 paarden. De vesting werd echter in 1698 na de Vrede van Rijswijk alweer verwoest. Nu zijn er alleen nog maar resten van de geweldige muur, kazematten en keldergewelven te zien. De kaarten en vondsten gedaan bij opgravingen staan tentoongesteld in het Mittelmosel-Museum. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven in de voormalige vesting; voor groepen worden individuele rondleidingen aangeboden. Info: Tourist-info

 • Ook de moeite waard:

  Het symbool van de stad: de bruggenpoort. De poort is voorzien van fraai beeldhouwwerk. Het symbo-liseert ondermeer de slechte en goede wijnbouwgebieden aan de Moezel rond de 19e eeuw. Ruïne Grevenburg: gelegen hoog boven Trarbach,getuigt van de vroegere macht van de graven van Sponheim. Deze vesting op een belangrijke pas werd meerdere keren belegerd. Van het imposante complex rest nu alleen nog de voorgevel van het Kommandanten-haus.Alf - Alken - Bad Bertrich - Beilstein - Bernkastel Kues - Brauneberg - Bremm - Briedel - Briedern - Brodenbach - Bruttig Fankel - Bullay - Burgen - Cochem - Detzem - Dieblich - Ediger Eller- Ehrang - Enkirch - Erden - Ernst - Graach - Hatzenport - Homburg - Kaimt - Kesten - Klotten - Klüsserath - Kobern Gondorf - Güls- Koblenz - Konz - Kröv - Leiwen - Lieser - Longuich - Losnich - Mehring - Mettlach - Merzig - Minheim - Moselkern - Mülheim - Neef - Neumagen Dhron - Niederfell - Niederemmel - Ottweiler - Piesport - Poelich - Pommern - Pünderich - Reil - Riol - Saarburg - Sankt Aldegund - St.Wendel Schweich - Tholey - Traben-Trarbach - Treis Karden - Trier - Trittenheim - Ürzig - Valwig - Veldenz - Wehlen - Winningen - Wintrich - Zell - Zeltingen - Weekendje Moezel - Hotel Bad Bertich - Hotel Bernkastel Kues - Hotel Cochem - Hotel Koblenz - Hotel Traben Trarbach - Hotel Trier - Hotel Zell - Moezel Busreizen - Rijn Moezel Cruise - Moezel Fietsvakantie - Vakantiewoning kopen of verkopen? - Romische Weinstrasse - Idar Oberstein