Homepage > Straußwirtschaften

Straußwirtschaften

Proeven bij de lokale wijnboer

Wijnkelder aan de MoezelWie in de Moezelstreek verblijft heeft het vast weleens gezien of er van gehoord, de Straußwirtschaften. De wijnboeren die op hun erf of in hun wijnkelders de eigen (jonge) wijnen te koop en te proeven aanbieden. Bij de Moezelwijnen mogen kleine vaak regionale gerechten worden geserveerd. Geen hele menu’s en het liefst huisgemaakt.
Een Straußwirt dienst zich verder te houden aan de hoeveelheid stoelen in zijn proeflokaal. Dit mogen er niet meer zijn veertig. Daarnaast mag hij maximaal 4 maanden per jaar open zijn. Deze traditie gaat terug tot de in de tijd van Karel de Grote. Deze keizer kwam de boeren tegemoet om zelf hun gemaakte wijnen te mogen schenken. Dit gedurende 100 dagen per jaar. Daarvoor was er een streng verbod op het zelf schenken van wijnen. Het uiterlijke teken van een Straußwirtschaft is een krans van druivenbladeren of een bezem van rijshout versierd met kleurige linten. Deze worden vaak op de deur gehangen of zijn verwerkt in andere uitingen zoals naamborden. In zelfs het kleinste wijndorp treft men wel een Straußwirtschaft aan. Een bezoek aan een dergelijk proeflokaal is de ideale manier om kennis te maken met de regionale wijnen. Daarnaast is het laagdrempelig, leuk en vaak ook goed betaalbaar. Bent u tijdens een wandeling of fietstocht toe aan een versnapering, let dan op een druivenbladkrans of bezem van rijshout op de gevel of deur.

Wijn proeven bij een Strausswirtschaft

Meer informatie is te vinden op: www.mosel-strausswirtschaften.de

AdvertentiesAlf - Bad Bertrich - Beilstein - Bernkastel Kues - Bremm - Briedel - Brodenbach - Bruttig Fankel - Cochem - Ediger Eller - Enkirch - Güls - Kobern Gondorf - Koblenz - Kröv - Leiwen - Lieser - Merzig - Moselkern - Neef -Neumagen Dhron - Piesport - Pünderich - Reil - Saarburg - Schweich - Traben-Trarbach - Treis Karden - Trier - Trittenheim - Ürzig - Valwig - Winningen - Zell - Weekendje Moezel - Romische Weinstrasse - Idar Oberstein