Homepage > Saarland > Het Saardal

Dal van de Saar

Mystieke schoonheid in het Saarland

Saarland

Saarland natuurschoon, wijnen en mooie dorpen

Het Saargebied, of te wel het Saarland staat vooral bekend om haar belangrijke industriesteden die gelegen zijn langs de rivier de Saar. Metname kolen, ijzer en staal werden hier in het verleden gewonnen en gemaakt. Rondom de stad Saarbrucken is vandaag de dag de staalindustrie overheersend aanwezig. Toch verdiend het gedeelte van het Saardal tussen Saarburg en Merzig de nodige aandacht. Dit deel van het dal is namelijk bijzonder fraai gelegen en gelukkig zonder eerder genoemde industriegebieden.


Ten zuiden van de Duitslands oudste stad Trier, tussen Saarburg en Merzig vormt de Saar een schitterend dal. Het nauwe Saardal is omgeven door steile leistenen hellingen, zonnige wijngaarden en romantische rivierbochten, die voor een groot deel ongerept zijn met springerige stroomversnellingen en begroeid met bossen.
De vergelijking gaat zeker op met de lussen (schlaufen) van de Moezel waarin de Saar bij het stadje Konz uitmond. Ook de Saar kronkelt zich een weg door een diep dal, maar het landschap is er ongerepter dan dat van de Moezel. De rivier is ingeklemd tussen steile oevers. Veelal bebost maar ook veel met druivenranken begroeide hellingen zijn er. De ligging aan de bergen rondom de Saar maakt de omgeving bij uitstek geschikt voor wijnbouw. Vanwege de hellingsgraad van de bergen groeien de druiven hier perfect. De streek staat vooral bekend om de frisse witte wijnen die van de druiven worden gemaakt.

Saar


Langs de prachtige kronkels van de Saar is genoeg te doen en te beleven. Wandelaars en fietsers kunnen er hun hart ophalen door de vele fiets en wandelpaden die er zijn. Ook op het water kan men bijvoorbeeld met een kano terecht. Een rondvaart over de rivier behoort tevens tot de mogelijkheden. Bezoek er historische monumenten en kerken zoals de Klause bij het dorpje Kastel-Staadt of geniet van een magnifiek uitzicht vanaf de Cloef gelegen bij het dorpje Orscholz. Naast het romantische wijnstadje Saarburg zijn Merzig, Ottweiler, St. Wendel en Tholey een bezoekje waard. Ook de hoofdstad van het Saarland, Saarbrucken kan bezocht worden. Deze plaats heeft naast de industrie en universiteiten het nodige te bieden aan de toerist. Het oude gedeelte, Alt Saarbrucken kent tal van oude gebouwen en bezienswaardigheden en laat zich hier van haar charmante kant zien. De stad kent verder een rijk uitgaansleven en is het culturele middenpunt van het Saarland.

Saar

Luxemburg en Frankrijk liggen direct om de hoek wat het gebied aantrekkelijk maakt voor het maken van dagtochten naar deze landen. Kortom het Saardal leent zich zeer zeker voor een kort of langer verblijf.

 AdvertentiesBostalsee - Camperplaatsen Saarland - Cloef - Freudenburg - Homburg - Hunnenring -Klause- Konz - Mettlach Merzig - Ottweiler - Rodelbaan Nonnweiler Saarburg - Saarbrücken - Saarlouis - St.Wendel - Tholey