Homepage > Saardal > St.Wendel

St.Wendel

De Heilige en de Hertogin

In het nooroostelijk deel van het Saarland aan de rivier de Blies ligt het stadje St. Wendel, of te wel Sankt Wendel. De naam is afgeleid van de Ierse monnik Wendelinus die volgens verhalen in de 6e eeuw hier het evangelie moet hebben gebracht. In de 7e eeuw werd het plaatsje als bezit vermeld van de abdij van Tholey. De omgeving van St.Wendel wordt bepaald door een berg- en bos landschap.

St.Wendel

Als stadje heeft St.Wendel het nodige te bieden. Beslist bezienswaardig is de laat-gotische Wendelinusdom uit de 14 eeuw. De 3 torens aan de westzijde van de kerk vallen op. Aan de binnenzijde wordt het interieur bepaald door slanke pilaren en netgewelven. Fraai om te zien zijn de beeldengroep en de kansel. Ook binnen in het kerkgebouw bevindt zich het graf van de heilige Wendelinus. Vandaag de dag is de Wendelinusdom nog steeds een bedevaartskerk. Metname in oktober wordt de kerk door pelgrims uit heel Europa bezocht en zijn er in St.Wendel allerlei activiteiten te doen.

Altstadt Sankt Wendel

Rondom de kerk staan veel barokke bouwwerken. Deze mooie burgerwoningen zijn uit de tijd (1824) van hertogin Louise van Sachsen-Gotha-Altenburg. Een rondwandeling door het centrum is zeker een aanbeveling. In St. Wendel zijn ook enkele musea te vinden. Zo kunt u in het Heimatmuseum dat zich bevindt in het stadhuis vondsten uit de Romeinse tijd bewonderen. In het streekmuseum zijn wisselende exposities van moderne kunst te aanschouwen.De prachtige omgeving nodigt uit tot actief bezig zijn. Wandelaars en fietsers hoeven zich niet te vervelen. Vele kilometers aan routes zijn in de omgeving te verkennen. Uitstapjes naar andere bezienswaardigheden zijn volop mogelijk. Overnachten is mogelijk in een van de hotels of vakantiewoningen die St.Wendel rijk is.

Saarburg tips

 • WatervalWaterval

  Aan het eind van de Butter markt of te wel Am Markt is de bekende waterval te vinden. Waterval Saarburg…

 • Sesselbahn

  Stoeltjeslift

  Met de stoeltjeslift de Warsberg op. Geniet boven het mooie uitzicht Stoeltjeslif Saarburg

 • Burcht

  De ruïne van de burcht van Saarburg steekt boven het stadtje uit. De burcht werd al in de 10e eeuw gebouwd. Burcht Saarburg

 • rodelbaanRodelbaan

  Lekker met de rodelbaan de Warsberg af. Voor jong en oud een leuke attractie. Rodelbaan Saarburg

 • rodelbaanRoofvogels

  Veel soorten roofvogels en andere dieren zijn te zien in het greifvogelpark even buiten Saarburg. Greifvogel Saarburg

 • Overnachten Saarburg

  De Saarregio kent vele leuke hotels en vakantieparken voor een kort of langer verblijf.
  - CamperplaatsenBostalsee - Camperplaatsen Saarland - Cloef - Freudenburg - Homburg - Hunnenring -Klause- Konz - Mettlach Merzig - Ottweiler - Rodelbaan Nonnweiler Saarburg - Saarbrücken - Saarlouis - St.Wendel - Tholey