Homepage > Saardal > Tholey

Tholey

Oud klooster en de lachende engel

Aan de voet van de Schaumberg ligt luchtkuuroord Tholey. Dit dorp is vooral bekend om haar 13e eeuwse Benedictijnerklooster, St. Mauritius.

Tholey Saarland

Dit kloostercomplex staat bekend als oudste in Duitsland. Op dezelfde plek waar nu het kloostergebouw staat stond in de Romeinse tijd (3e eeuw) een badhuis. Op de fundamenten van dit badcomplex werd later, rond het jaar 634 een houten kerk gebouwd. De stichting van het Benedictijnerklooster vond rond het jaar 1000 plaats. Het kloostercomplex werd in zijn bestaan een aantal keren door brand deels verwoest. Stijlelementen uit de Romeinsetijd zijn nog steeds herkenbaar. Verder overheersen vroeg-gotische invloeden.

Kloostertuin

Het kloostercomplex met als beschermheilige de heilige Mauritius bezit een zeer bezienswaardig kerkgebouw. Zoals eerder genoemd valt de vroeg-gotische bouwstijl op. De kerk bestaat uit een basilica, zonder dwarsschip met drie koren en een machtige toren. Binnen in het kerkgebouw valt de barokke aankleding op. Opvallend zijn ook het Oberlinger orgel en de koorstoelen uit 1704. Ook bezienswaardig is de engelfiguur in het altaargedeelte. Dit figuur wordt ook wel de lachende engel van Tholey genoemd. De monikken onderhouden nog steeds de traditie van de Gregoriaanse koorgezangen.

Klooster Tholey

De prachtige omgeving van Tholey nodigt uit tot actief bezig zijn. Wandelaars en fietsers hoeven zich hier niet te vervelen. Vele kilometers aan routes zijn in de omgeving te verkennen. Op de Schaumberg staat een toren ter nagedachtenis aan oorlogsgevallenen. Vanaf deze toren heeft u een geweldig uitzicht over het Saarland. Uitstapjes naar andere bezienswaardigheden zijn volop mogelijk.

Saarburg tips

 • WatervalWaterval

  Aan het eind van de Butter markt of te wel Am Markt is de bekende waterval te vinden. Waterval Saarburg…

 • Sesselbahn

  Stoeltjeslift

  Met de stoeltjeslift de Warsberg op. Geniet boven het mooie uitzicht Stoeltjeslif Saarburg

 • Burcht

  De ruïne van de burcht van Saarburg steekt boven het stadtje uit. De burcht werd al in de 10e eeuw gebouwd. Burcht Saarburg

 • rodelbaanRodelbaan

  Lekker met de rodelbaan de Warsberg af. Voor jong en oud een leuke attractie. Rodelbaan Saarburg

 • rodelbaanRoofvogels

  Veel soorten roofvogels en andere dieren zijn te zien in het greifvogelpark even buiten Saarburg. Greifvogel Saarburg

 • Overnachten Saarburg

  De Saarregio kent vele leuke hotels en vakantieparken voor een kort of langer verblijf.
  - CamperplaatsenBostalsee - Camperplaatsen Saarland - Cloef - Freudenburg - Homburg - Hunnenring -Klause- Konz - Mettlach Merzig - Ottweiler - Rodelbaan Nonnweiler Saarburg - Saarbrücken - Saarlouis - St.Wendel - Tholey