Homepage > Saardal > Hunnenring van Otzenhausen

De Hunnenring

Imposant Keltisch verdedigingswerk

Ten noordoorsten van Nonnweiler vlakbij het dorpje Otzenhausen zijn de overblijfselen van een oude verdedigingsmuur te vinden. Deze muur, ook wel de Hunnenring of Keltische Ringmuur van Otzenhausen genoemd is op de Dollberg gelegen. Deze verdedigingsmuur stamt uit de periode 450 voor Christus tot 3 eeuwen erna en omsluit een gebied van van ongeveer 19 hectare. Het is hiermee een van de grootste bekend zijnde verdedigingswerken uit de tijd van de Keltische beschaving.

Rodelbaan in Nonnweiler
foto: Bostalsee.de

De muur is opgebouwd uit grote rotsblokken met een geschatte hoeveelheid van circa 228.000 m3. De rotsblokken liggen los op elkaar. De muur heeft een lengte van 2210 meter en aan de onderzijde een breedte 41 meter en boven een breedte van 2,5 meter. De hoogte is ongeveer 10 meter.

En dan is het naar beneden in de roddelbaan
foto: Johannes Simon

Het vermoeden bestaat dat de Hunnenring gebouwd werd als bescherming tegen de oprukkende Romeinen en in opdracht van Trevische vorsten werd gerealiseerd. Opgravingen hebben aangetoond dat ook een tempel, een poort een bron en een grafheuvel onderdeel waren van het totale complex. Op de rondweg is een wandelroute uitgezet. Op infoborden wordt onderweg uitleg gegeven over de belangrijkste plaatsen van de nederzetting die hier ooit een was. Al lopend langs de Hunnenring zorgen de afmeting en hoeveelheid steen voor een de nodige indrukken over de omvang van het bouwwerk. Goede schoenen zijn onmisbaar tijdens deze 4 kilometer lange wandeling.

Glijbanenparadijs
foto: Johannes Simon

Ook voor natuurliefhebbers en rustzoekers is dit een prima plek. In de directe omgeving zijn de nodige kilometers wandel en fietspaden te verkennen.

>> www.keltenring-otzenhausen.deSaarburg tips

 • WatervalWaterval

  Aan het eind van de Butter markt of te wel Am Markt is de bekende waterval te vinden. Waterval Saarburg…

 • Sesselbahn

  Stoeltjeslift

  Met de stoeltjeslift de Warsberg op. Geniet boven het mooie uitzicht Stoeltjeslif Saarburg

 • Burcht

  De ruïne van de burcht van Saarburg steekt boven het stadtje uit. De burcht werd al in de 10e eeuw gebouwd. Burcht Saarburg

 • rodelbaanRodelbaan

  Lekker met de rodelbaan de Warsberg af. Voor jong en oud een leuke attractie. Rodelbaan Saarburg

 • rodelbaanRoofvogels

  Veel soorten roofvogels en andere dieren zijn te zien in het greifvogelpark even buiten Saarburg. Greifvogel Saarburg

 • Overnachten Saarburg

  De Saarregio kent vele leuke hotels en vakantieparken voor een kort of langer verblijf.
  - CamperplaatsenBostalsee - Camperplaatsen Saarland - Cloef - Freudenburg - Homburg - Hunnenring -Klause- Konz - Mettlach Merzig - Ottweiler - Rodelbaan Nonnweiler Saarburg - Saarbrücken - Saarlouis - St.Wendel - Tholey