Homepage > Saardal > Burchten en kastelen

Burchten in het Saarland

Terug naar de riddertijd

In het Saarland zijn een aantal interessante ruïnes van middeleeuwse burchten te vinden. De meeste zijn deels gerestaureerd omdat veel oorspronkelijke burchten zijn verwoest tijdens de annexatie-oorlogen van Lodewijk XIV van Frankrijk.

Burchten in het Saarland
foto: www.saarpfalz-touristik.de

Bezienswaardige burchten en kastelen

Langs de Saar zijn een aantal bezienswaardige burchten gelegen. Leuk om als wandeldoel te hebben. Ook kinderen vinden het vaak leuk om een burcht of kasteel te bezoeken. Het heeft toch wat spannends over zich om iets te bezoeken wat met ridders te maken heeft en bovendien eeuwen oud is.

Burcht Kirkel
Burg Kirkel werd gebouwd in 1075 als Gaugrafenburg op een vrijstaande zandstenen rots in het midden van het dorp. Vanaf de gerestaureerde donjon (kasteeltoren) heeft u vandaag de dag een prachtig panoramisch uitzicht van de rotsformaties en het Kirkeler bos.

Burcht Montclair
De oorsprong van Burg Montclair gaat terug naar het jaar 1180. De burcht werd gebouwd met een lengte van 850 meter en had dus indrukwekkende proporties. Na de verwoesting in de 15e eeuw werd de burcht weer herbouwd. Na een grondige renovatie/restauratie is Burg Montclair toegankelijk voor publiek.

Burcht Dagstuhl
In documenten uit 1290 werd deze burcht voor het eerst genoemd. Burg Dagstuhl werd gebouwd rond het jaar 1270 door de ridders van Boemund van Saarbrücken als een voorpost van de keurvorst en aartsbisschop van Trier.

Burcht Siersberg
Romeinse vondsten op deze plek wijzen op een nederzetting uit die tijd. Burg Siersberg werd gebouwd in de late 11e eeuw en was strategisch gelegen op de 298 m hoge Siersberg. Overdag werd zo een belangrijke handelsroute, de scheepvaart over de Saar bewaakt. Met bijna 10.000 m² oppervlak was de Siersberg een van de grootste burchten in de regio.

Teufelsburg
De Teufelsburg werd gebouwd rond het jaar 1360. De eigenaar was Hertog Jan I van Lotharingen. De burcht werd gebouwd op de uitloper van de Felsberg. In de 17e eeuw werd het verwoest door de Fransen.

Burcht Bucherbach
De geschiedenis van burcht dateert uit de 12e eeuw. Het werd als een zogenaamde torenburcht gebouwd en was het onderkomen van de graaf van Nassau-Saarbrücken. Nadat de burcht sterk was beschadigd tijdens oorlogshandelingen in 1635 werd zij niet herbouwd maar kreeg een nieuwe functie als agrarisch bedrijf. Na een grote renovatie is de oostelijke toren herbouwd en zijn de oude fundamenten weer en wallen weer zichtbaar.

Burcht Nofelden
Burg Nofelden werd voor het eerst vermeld in 128 en werd een paar jaar eerder door ridder Wilhelm II van Bossel von Stein gebouwd. De burcht werd aan het begin van de 19e eeuw eigendom van de Franse Republiek. De burcht werd toen deels geslootp en verkocht als bouwmaterialen. De overgebleven resten van de ruïnes zijn in 2005 gerestaureerd.

Burcht Kerpen
De burcht in Illingen was vanaf 1351 eigendom van de heren van Kerpen. De ronde toren van de burcht dient vandaag de dag als een kleine balzaal. In de voormalige poorttoren is een hotel-restaurant gevestigd, dat een historische ambiance en modern comfort goed combineert. Het kasteelpark is toegankelijk voor bezoek.

Meer informatie: www.tourismus.saarland.de

Moezel stadjes

 • Traben-Trarbach

  Traben-Trarbach is een bekend kuuroord. De stad ligt aan beide zijden van de Moezel aan de voet van de Mont Royal en Grevenburg. Traben-Trarbach…

 • Zell

  Door de wijn "Zeller Schwarze Katz" is dit charmante stadje aan de Moezel zeer bekend. Met meer dan 4 miljoen wijnstokken is het, het grootste wijnbouwgebied aan de Moezel. Zell…

 • Cochem

  In het mooiste deel van het dal van de Moezel, ligt het oude en romantische wijnstadje Cochem. Dat de Romeinen er lofliederen over hebben gezongen, zegt wel genoeg. Cochem…

 • Bernkastel-Kues

  Geniet van een onvergetelijke sfeer van een schilderachtig oud stadje vol geschiedenis, verhalen en cultuur Bernkastel Kues…

 • Overnachten Moezelstreek

  De Moezelregio kent vele leuke hotels en vakantieparken voor een kort of langer verblijf.
  - Moezel Hotels
  - Moezel Vakantieparken
  - Moezel VakantiehuizenBostalsee - Camperplaatsen Saarland - Cloef - Freudenburg - Homburg - Hunnenring -Klause- Konz - Mettlach Merzig - Ottweiler - Rodelbaan Nonnweiler Saarburg - Saarbrücken - Saarlouis - St.Wendel - Tholey