Homepage > Saardal > Merzig

Merzig

van bloemenkunst tot wolvengehuil

Daar waar de Saar aan het deel begint met talrijke slingers door bosrijk gebied ligt Merzig. Dit deel van de rivier bij het stadje is opgestuwd en baant zich een weg richting Saarburg. Ook in dit gedeelte van Duitsland zijn talrijke sporen gevonden van Romeinse bewoning eens lang geleden. Zo zijn er onder meer overblijfselen ontdekt van een Romeinse nederzetting. Merzig heeft het nodige te bieden aan de toerist. Diverse bouwstijlen vertaald in fraaie bouwwerken zijn zichtbaar in het gehele stadje. Het oude Rathaus in barokstijl is daar een goed voorbeeld van. Vroeger (1625) was het een slot wat toebehoorde aan de aartsbisschop van Sötern.

Rathaus in Merzig

Een ander mooi bouwwerk is de romaanse zuilenbasiliek St.Peter. Deze stamt uit de 12e eeuw en zou in het jaar 630 zijn gesticht door koning Dagobert. Ook het interieur is een blik meer dan waardig. De St.Peter is het belangrijkste romaanse bouwwerk in het Saarland. Liefhebbers van bloemenpracht zijn op de juiste plek in Merzig. Onder het project Tuinen zonder grenzen vallen de pastorietuin en de zintuigentuin. het gehele jaar door kan hier worden genoten van bloemenpracht.  Cultuurliefhebbers kunnen terecht in het streekmuseum en kunstgalerie. Even verderop in de Fellenbergmolen is een werkplaats met originele inrichting uit de jaren 20 van de vorige eeuw te bezichtigen.

St. Peter kirche

In Merzig zijn diverse mogelijkheden om de nacht door te brengen. Naast diverse zimmer frei mogelijkheden zijn er een aatal goede hotels om te overnachten. Door de mooie bosrijke omgeving is Merzig een prima uitvalsbasis voor buitenactiviteiten. Fietsen en wandelen kunt u hier dan ook naar hartelust. In de beschermde natuurgebieden de Nachberg en Gipsberg zijn diverse wandel en fietsroutes te verkennen. In het bos van Merzig is op de eerste zondag van de maand om 16.00 uur een bijzonder spektakel te aanschouwen: Werner Freund betreedt dan als menselijke roedelleider van ruim twintig wolven het wolvenpark. Hij huilt om het hardst met hen en knuffelt de andere wolven, alsof hij een van hen is. Ook zonder deze wolvenleider kan men het wolvenpark bezoeken. Het is altijd een indrukwekkende beleving.

Saarburg tips

 • WatervalWaterval

  Aan het eind van de Butter markt of te wel Am Markt is de bekende waterval te vinden. Waterval Saarburg…

 • Sesselbahn

  Stoeltjeslift

  Met de stoeltjeslift de Warsberg op. Geniet boven het mooie uitzicht Stoeltjeslif Saarburg

 • Burcht

  De ruïne van de burcht van Saarburg steekt boven het stadtje uit. De burcht werd al in de 10e eeuw gebouwd. Burcht Saarburg

 • rodelbaanRodelbaan

  Lekker met de rodelbaan de Warsberg af. Voor jong en oud een leuke attractie. Rodelbaan Saarburg

 • rodelbaanRoofvogels

  Veel soorten roofvogels en andere dieren zijn te zien in het greifvogelpark even buiten Saarburg. Greifvogel Saarburg

 • Overnachten Saarburg

  De Saarregio kent vele leuke hotels en vakantieparken voor een kort of langer verblijf.
  - CamperplaatsenBostalsee - Camperplaatsen Saarland - Cloef - Freudenburg - Homburg - Hunnenring -Klause- Konz - Mettlach Merzig - Ottweiler - Rodelbaan Nonnweiler Saarburg - Saarbrücken - Saarlouis - St.Wendel - Tholey