Homepage > Trier > Liebfrauenkirche

Liebfrauenkirche Trier

Gotische basilika naast de Dom

Liebfrauenkirche Trier

De Liebfrauenkirche in Trier is midden in het centrum te vinden en is de oudste gotische kerk in Duitsland. De kerk werd in de eerste helft van de 13e gebouwd en vormt samen met de naastgelegen Dom St.Peter één complex.
Beide kerken werden op de fundamenten gebouwd van een Romeins bouwwerk uit de tijd van keizer Constantijn de Grote. De toenmalige aardsbisschop Diederik van Wied liet vermoedelijk de bouw starten in 1230. De bouw werd in delen uitgevoerd. Reden hiervoor was onder meer geldgebrek. De bouw stond onder leiding van een Franse bouwmeester die ook de kathedraal van Reims had ontworpen. Veel kerken in Europa zijn volgens deze stijl ontworpen en gebouwd. 1260 werd de bouw van Liebfrauenkirche afgerond. De kerk werd in die tijd bestempeld als "moederkerk" van alle kerken.

Binnenzijde Liebfrauenkirche
foto: Glenn Auve

Binnen in de Liebfrauenkirche zijn tal van versieringen te bewonderen.
De kerk is rijkelijk versierd met reliŽfs en beelden. Fraaie glas in loodvensters en muurschilderingen maken indruk. Ook zijn er enkele grafmonumenten in de kerk gesitueerd.

Liebfrauenkirche voorzijde

De kerk behoort toe tot de parochie Liebfrauen Trier van het bisdom Trier en is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en de Heilige Laurentius.

Sinds 1986 zijn de Kaiserthermen samen met andere monumenten in Trier toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.


Trier evenementen agenda

Advertenties