Homepage > Moezel wijnbouw > Wijnkwaliteitsklassen

Wijn kwaliteitsniveau

Kwaliteitsklassen van de Moezelwijnen

Het verkrijgen van een kwaliteitspredikaat voor de wijn is een kwestie van voldoen aan de gestelde regels. Hierbij komt het aan op het vakmanschap van de wijnboer, de kwaliteit van de druiven en de grond en het goed administreren van de productie. De Duitse wijnwet gaat uit van de rijpheid van de druiven. De wet geeft aan hoe hoog het suikergehalte van de most behoort te zijn om aan een kwaliteitsniveau te voldoen.

Dat een wijn smaakt en een bepaalde kwaliteit heeft begrijpt iedereen wel. Deze smaken en kwaliteit worden door een complex systeem bepaald om zo de consument goede wijnen te garanderen. Welke factoren spelen zoal een rol bij deze smaak en kwaliteitsbepaling. Als eerste is er in het najaar de beslissing over het moment van het oogsten. De Moezelwijnen worden geproefd door een onafhankelijke commissie voordat ze vrijgegeven worden voor de verkoop. Een paar maanden later is er de krachtmeting met wijnen van collega’s bij wijnconcoursen.

De kwaliteitswijnen uit het Moezelgebied komen van rijpere druiven en voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van de strenge Duitse wijnwetgeving. Op elk etiket lezen we begrippen als Kabinett, Spätlese, Auslese etc. Maar welke betekenis zit achter deze begrippen?

Qualitätswein bestimmter Anbau-gebiet (QbA): deze basiswijnen kunnen zowel fruitige wijnen zijn voor elke dag, alsmede absolute topwijnen. Ze bestaan in een droge, halfdroge en zoete versie

Qualitätswein mit Prädikat (QmP): de beste Duitse wijnen, gemaakt van volledig rijpe druiven. Elegante wijnen die lang kunnen ouderen op fles. 6 Prädikat-vermeldingen geven oplopend het suikergehalte van de geoogste druif aan:

Kabinett: licht en droog
Spätlese: late oogst, geconcentreerder dan Kabinett, maar kan droog zijn
Auslese: volrijpe druiven, vaak omschreven als ‘uitgezochte oogst’
Beerenauslese: speciaal geselecteerde overrijpe druiven, vaak druiven aangetast door edele rotting
Trockenbeerenauslese: druiven aangetast door edele rotting
Eiswein: voor Eiswein worden de druiven in bevroren toestand geplukt en geperst

De Duitse wijnetiketten bevatten veel informatie, waardoor ze niet altijd even makkelijk ‘leesbaar’ zijn. Om de keus te vergemakkelijken zijn daarom in 2000 2 nieuwe termen ingevoerd: Classic en Seleccion. Zo ziet de consument in 1 oogopslag om welk type wijn het gaat.

Classic: de betere, droge wijn gemaakt van één van de klassieke streekeigen druivenrassen. Heerlijke wijnen, geschikt voor elke dag, als aperitief of bij de maaltijd Seleccion: een superieure droge wijn, die gemaakt is van met de hand geplukte druiven uit één specifieke wijngaard. De opbrengst per hectare is beperkt en het druivenras moet ook weer typisch zijn voor de streek. De wijn ondergaat een extra kwaliteitskeuring







Advertenties



Alf - Alken - Bad Bertrich - Beilstein - Bernkastel Kues - Brauneberg - Bremm - Briedel - Briedern - Brodenbach - Bruttig Fankel - Bullay - Burgen - Cochem - Detzem - Dieblich - Ediger Eller- Ehrang - Enkirch - Erden - Ernst - Graach - Hatzenport - Homburg - Kaimt - Kesten - Klotten - Klüsserath - Kobern Gondorf - Güls- Koblenz - Konz - Kröv - Leiwen - Lieser - Longuich - Losnich - Mehring - Mettlach - Merzig - Minheim - Moselkern - Mülheim - Neef - Neumagen Dhron - Niederfell - Niederemmel - Ottweiler - Piesport - Poelich - Pommern - Pünderich - Reil - Riol - Saarburg - Sankt Aldegund - St.Wendel Schweich - Tholey - Traben-Trarbach - Treis Karden - Trier - Trittenheim - Ürzig - Valwig - Veldenz - Wehlen - Winningen - Wintrich - Zell - Zeltingen - Weekendje Moezel - Hotel Bad Bertich - Hotel Bernkastel Kues - Hotel Cochem - Hotel Koblenz - Hotel Traben Trarbach - Hotel Trier - Hotel Zell - Moezel Busreizen - Rijn Moezel Cruise - Moezel Fietsvakantie - Vakantiewoning kopen of verkopen? - Romische Weinstrasse - Idar Oberstein