Homepage > Koblenz > St.Kastor

St.Kastor Koblenz

Romaanse drieschepige basiliek

Op de landtong tussen Moezel en Rijn staat, dicht bij het huis van de Duitse Orde, de St.Kastor, de uit kunsthistorisch oogpunt belangrijkste kerk van Koblenz.
De St.Kastor is een Romaanse drieschepige basiliek met twee hoge west- en twee lage oosttorens en een gotisch netgewelf. De resten van een oudere, Karolingische kerk, zijn te herkennen in de onderbouw van de westtorens.

St.Kastor Koblenz

De huidige kerk dateert uit de 12de eeuw en is in 1208 gewijd. Van 1496-1499 werden middenschip en viering van een gewelf voorzien. Van het geheel met de vier torens vertoont het westfront enige gelijkenis met de nabijgelegen St. Florin. Binnen is de kerk een tweeklank van romaans en gotiek: de romaanse arcaden dragen het weidse gotische stergewelf. In het koor staan rechts en links twee graftombes onder gotische baldakijnen. In een nis achter het graf van Kuno von Falkenstein (1388), met een liggende graffiguur van de dode, zijn vroege gotische wandschilderingen bewaard gebleven. Het expressieve kruisbeeld op het hoogaltaar is een werk van G. Schweiger uit Neurenberg (1685). De preekstoel met de vier evangelisten is waarschijnlijk vervaardigd door P. Kern uit Koblenz (1625).

St.Kastor BasiliekSt. Kastor

Sinds 2002 is de St.Kastor Basiliek toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.


Koblenz evenementen agenda

Advertenties