Homepage > Saardal > Saarburg

Saarburg

In het geruis van de waterval

Wapen SaarburgSaarburg is een idyllisch klein stadje aan de Saar, en het middelpunt van een romanistisch rivier en wijngaardlandschap.
In het jaar 964 wordt de naam van de stad het eerst genoemd. In dat jaar liet graaf Siegfried von Luxemburg (stichter van Luxemburg-stad) een burcht oprichten. Blikvanger is de ruïne Saarburg, die hoog boven het stadje op een beboste bergrug ligt. Zeer de moeite waard zijn ook de vissers-schippershuisjes in de benedenstad. In de bovenstad vindt u een waterval. De leuk, een zijriviertje van de Saar, stort zich hier 20m naar beneden. Geniet van de speelse vakwerkgevels en leuke kleine bruggetjes in de stad. Verder is er de oude kerk met een toren uit de 16e eeuw en de Weintraubenmadonna uit de 15e eeuw.

Saarburg waterval

Aan de andere zijde van de Saar liggen een bedevaartskerk met madonna uit de 14e eeuw en het voormalig, door Napoleon geseculariseerde franciscanenklooster. Vooral op zomerse dagen is Saarburg, met zijn in de oorlogen van Lodewijk XIV verwoeste burcht, de moeite waard. Bovendien kunt u een bezoek brengen aan de zogenaamde Saarwinkel, een prachtig wijngebied waar u talloze uitstapjes kunt maken. Hier lonken bekende wijnsteden als Wawern, Kanzem, Wiltingen, Ockfen en Ayl, waar op een bergrug de beroemde Ayler Kupp groeit. Tegenover Serrig (Serrig-Kastel) troont op een hoge rots de Klause, vroeger grafkapel voor de blinde koning van Bohemen Johann von Luxemburg. Hier heeft u een schitterend uitzicht over de beneden Saar dicht bij de Moezel.

Blik op Saarburg

Natuurlijk is er ook wijn te vinden in Saarburg. De ligging van de steile heuvels rondom de stad maken de omgeving bij uitstek geschikt voor wijnbouw en de witte wijnen die hier gemaakt worden zijn beroemd. Saarburg ligt aan de voet van de Warsberg. Boven op deze berg is een vakantie park Landal Warsberg te vinden dat over de weg te bereiken is via 13 haarspeldbochten of een kabelbaan. Op de Saar zelf is het ook prima toeven. De rivier wordt gebruikt door rondvaartboten en daarnaast kan je er lekker kanoën. Fietsers en mountainbikkers hoeven zich ook niet te vervelen. Op de Saarradweg langs de rivier kan men fietsen tot aan Konz waar de rivier in de Moezel verdwijnt. Het heerlijke wijnlandschap leent zich uiteraard ook voor fietstochten en wandelingen.

Saarburg tipsAlf - Alken - Bad Bertrich - Beilstein - Bernkastel Kues - Brauneberg - Bremm - Briedel - Briedern - Brodenbach - Bruttig Fankel - Bullay - Burgen - Cochem - Detzem - Dieblich - Ediger Eller- Ehrang - Enkirch - Erden - Ernst - Graach - Hatzenport - Kaimt - Kesten - Klotten - Klüsserath - Kobern Gondorf - Koblenz - Konz - Kröv - Leiwen - Lieser - Longuich - Losnich - Mehring - Minheim - Moselkern - Mülheim - Neef - Neumagen Dhron - Niederfell - Niederemmel - Piesport - Poelich - Pommern - Pünderich - Reil - Riol - Saarburg - Sankt Aldegund - Schweich - Traben-Trarbach - Treis Karden - Trier - Trittenheim - Ürzig - Wehlen - Winningen - Wintrich - Zell - Zeltingen - Weekendje Moezel - Hotel Bad Bertich - Hotel Bernkastel Kues - Hotel Cochem - Hotel Koblenz - Hotel Traben Trarbach - Hotel Trier - Hotel Zell - Moezel Busreizen - Rijn Moezel Cruise - Moezel Fietsvakantie